Is geloof aan tijd gebonden?
In september beginnen wij, de parochie, weer aan een nieuw seizoen. De meesten zijn weer terug van vakantie. De werkgroepen starten hun werkzaamheden weer op. Groepen komen weer bijeen, de vergaderingen zijn er weer. Koren starten hun repetities weer.
Is geloof aan tijd gebonden? Je zou zeggen: ja. Het is een bepaalde maand, dus gebeurt in de parochie weer een en ander. Kerstmis is altijd op dezelfde datum. De bepaling van de paasdatum gebeurt altijd op dezelfde manier.
Heiligen en zaligen vieren we ook altijd op een vaste dag. Misschien kennen we een datum uit het hoofd, bijvoorbeeld 4 oktober, de H. Franciscus. En elke geloofsgemeenschap heeft zo haar eigen patroonsfeest. Bijvoorbeeld: op de zondag voor of na 7 november viert de parochiekern Bergschenhoek altijd het feest van de H. Willibrord, patroon van die kerk.
Er is nog iets bijzonders betreffende geloof en tijd. In de Rooms-Katholieke Kerk wordt elke 25 jaar een Heilig Jaar of Jubeljaar gehouden. In 2025 is dat weer het geval. De gebedskaart van de bisschoppen vermeldt: ‘Dit is een belangrijke religieuze gebeurtenis, waarin verzoening tussen mensen en verzoening met God centraal staan. De traditie is in de Middeleeuwen ontstaan en vindt haar oorsprong in het veel oudere gebruik van het joodse jubeljaar.’ Gebedskaarten liggen achter in de kerken en meer informatie vindt u op de website www.jubeljaar2025.nl.
Als voorbereiding op het jubeljaar, is 2024 uitgeroepen tot ‘Jaar van gebed’. Dit jaar zijn relieken van de H. Bernadette en de H. Theresia van Lisieux op reis, en ze hebben ook ons land aangedaan.
Terug naar ons thema, aan het begin van ons nieuwe seizoen ‘Is geloof aan tijd gebonden?’ Diverse dingen heb ik genoemd waarbij dat wel zo is.
Maar … kunnen we ook zeggen: “Nee, ten diepste is dat niet zo”?
Laten we er eens aan denken, dat ons geloof al 2000 jaar oud is, en dat de fundamenten in die tijd niet veranderd zijn. Het ‘Onze Vader’ is in de eerste eeuw in een Bijbels geschrift genoteerd. We bidden of zingen we nog altijd een geloofsbelijdenis, die in de vierde eeuw ontstaan en vastgesteld is.
En in psalm 90 lezen we: ‘Duizend jaar zijn in uw ogen [Gods ogen] als de dag van gisteren die voorbij is, niet meer dan een wake in de nacht.’
En in het leven na de dood, het eeuwig leven, bestaat tijd dan nog wel? Hoe lang is eeuwig? Het geloof gaat voort, gisteren, vandaag, morgen, in het eeuwige ‘nu’ van God.
Wij beginnen weer aan een nieuw seizoen. Moge het ons moed, vertrouwen en vreugde geven voor het leven van alledag. Een mooi nieuw seizoen gewenst.
Pastor Kwee
Terug naar de vorige pagina